sâmbătă, aprilie 23, 2011

Concursuri pe facebook

Desi blogul acesta trebuia sa fie unul de calatorie nu pot sa ma abtin si sa nu scriu despre o intamplare cotidiana de care m-am lovit zilele trecute.

Concursurile pe facebook au devenit o moda printre firme pentru a isi atrage cat mai multe like-uri pe facebook. De ce fac firmele asta? Un like este foarte valoros. Persoana care a dat like la pagina respectiva practic devine ca un abonat al tuturor stirilor pe care compania respectiva le publica pe facebook, deci si un potential client. Pentru asta firmele pun la bataie de la vouchere de mica valoare pana la masini ( am vazut chiar un concurs cu un bmw .. interesant, nu, parca m-as baga si eu la unul? ). Romanii cum sunt ei inventivi le dau organizatorilor exact ce isi doresc .. cat mai multe like-uri.
Cum se face asta? Simplu ... Se ia o adresa de mail si se face un cont de facebook, apoi se mai ia inca una si se mai face un cont. Se repeta aceasta procedura de cateva sute de ori. Si astfel se obtin sute de conturi de mail.
Apoi urmatorul pas e sa iti promovezi creatia. Pui anunturi pe net ca ai sute de conturi si ca le vinzi 100 like-uri cu 1-2$. Sunt zeci de concursuri si sute de oameni interesati sa le castige asa ca, o investitie de cativa dolari nu li se va parea prea mare pentru a fi propulsati in fruntea topului de like-uri.
Astfel organizatorul concursului obtine ce isi doreste mii de likeuri, dar din pacate nici un potential client.
Exista solutii pentru a descuraja concursierii de profesie, dar pentru asta organizatorul concursului trebuie sa se gandeasca putin la forma concursului.
Cum iti poti da seama ca sunt conturi false, in general au cam 100-150 de prieteni, care toti au aceleasi pasiuni. Concursurile. Daca e un concurs de likeuri la utv, toti vor impartii aceeasi pasiune pentru muzica de la utv.
Asadar daca sunteti organizatorul unui astfel de concurs nu va bucurati prea mult cand vedeti ca unii concurenti muncesc din greu si reusesc sa stranga mii de like-uri ca ele sunt false.
E o intrega mafie in spatele acestor likeuri, de la conturi facute manual, la conturi generate automat, de la voturi date manual la voturi automate generate de scripturi, cu vanzari si cumparari de mii de like-uri.
Sfatul meu e ca inainte de a incepe un astfel de concurs, ganditi-va de doua ori si dati o forma concursului care sa descurajeze votatul pe banda, altfel banii dati vor ajunge la niste trisori si veti avea doar cateva mii de likeuri fara valoare.

Niciun comentariu: